Rattenvangers succesvol

De muskusrattenvangst in Noordoost-Nederland is in vorig jaar met 27% gedaald ten opzichte van 2019. Landelijk gezien daalde de muskusrattenvangst met 5%. Volgens de waterschappen komt dat doordat ze steeds beter worden in het onder controle houden van de rattenpopulatie. Het aantal gevangen beverratten daarentegen is flink gestegen: van 321 naar 496.
Instroom beverratten Duitsland
Nederland heeft geen eigen beverrattenpopulatie. Ruim 95% van de vangsten vindt direct langs de grens met Duitsland plaats. Door de zachte winters van de afgelopen jaren is de beverratpopulatie in Duitsland sterk gegroeid, met als gevolg een toenemende instroom van beverratten naar Nederland. Door de beverratten direct langs de grens te vangen, wordt zoveel mogelijk voorkomen dat deze zich over heel Nederland verspreiden.
Schade aan dijken
Muskus- en beverratten komen van nature niet voor in Nederland. De dieren hebben bij ons geen natuurlijke vijanden. Muskus- en beverratten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Ook maken ze nesten met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Zo veroorzaken ze verzakkingen in dijken en kades. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken en een polder onder water lopen.
De bestrijding van muskus- en beverratten is in ons land bij wet geregeld. Het doel is om de populatie zo klein mogelijk te houden, zodat schade beheersbaar is.